Blogi

  

 • Ei koskaan ei koskaan!
  ”Sinä et koskaan kuuntele!” ”Sinä olet aina töissä!” Tunne siitä, että juuri nyt ei ole kiinnostava ja tärkeä kumppanille, aiheuttaa luonnollisesti pettymyksen. Nykyhetken pettymyksen tunne lisääntyy, jos siihen liittyy samankaltaisia kokemuksisia menneisyydessä. Hyvin yleisesti nuo kokemukset ilmaistaan sanoin ei koskaan tai aina. Ne kertovat aidosti sen hetkisestä tunteesta, mutta harvoin kuitenkaan koko totuutta. Sanottuna ja kuultuna ne tuottavat silti toivottomuuden tunteen. Eräs kohtaamani ihminen sanoi kerran, että jos käyttää sanoja ei koskaan tai aina, siirtää menneisyyden pettymykset nyt-hetken kautta tulevaisuuteen. Ei koskaan tarkoittaa sananmukaisesti myös tulevaisuuden ennustetta. Jos puhutaan vaikkapa kuuntelemisesta, on aika toivotonta ajatella, ettei puoliso kuuntele koskaan tulevaisuudessa. Oli sitten mitä tahansa tärkeää kerrottavaa. Juuri siksi sen sanominen satuttaa sekä itseä että kohdetta. Arjessa eteen tulee väistämättä tilanteita, jolloin omien ..
  Lue lisää
 • Alkoholismi, häpeä ja läheiset
  Hesarin artikkelissa A-klinikkasäätiön johtavalla ylilääkäri Kaarlo Simojoella on painavaa sanottavaa päihderiippuvuudesta ja sen hoidosta (HS 31.3.2016). Simojoen mukaan paras sana kuvaamaan alkoholismia on häpeä. Niin minunkin mielestäni. Eivätkä häpeän tunteen kanssa ole tekemisissä vain alkoholistit vaan myös heidän läheisensä. Häpeän tunne ei varsinaisesti perustu tekoihin vaan kokemukseen itsestä. Sitä voi kuvailla sanoilla riittämättömyyden tai huonommuuden kokemus. Läheisten häpeä nousee siitä ajatuksesta, että aine näyttää olevan alkoholistille tärkeämpi kuin ihminen. Siinä sitä tuntee olevansa riittämätön, kun kerta toisensa jälkeen alkoholisti valitsee seurakseen pullon ihmisen sijaan. Joskus myös epäonnistuneet yritykset auttaa tai edistää alkoholistin raitistumista saattavat johtaa häpeään. Häpeän merkkinä on usein oman sosiaalisen elämän kaventuminen. Alkoholistin läheinen tarvitsee apua siinä missä alkoholistikin. Hän tarvitsee viestiä siitä, että kysymys ei ol..
  Lue lisää
 • Mietteitä ja aatoksia
  Kulkiessaan puiston halki kohti puolen hehtaarin metsää, alkoi Nasua pelottaa. ”Ajatteles, jos joku puu kaatuisi, kun me olemme sen alla!” Nasu virkkoi. ”Ajatteles, jos ei kaadu”, sanoi Puh pitkään harkittuaan. (A.A. Milne: Nalle Puh rakentaa talon)
  Lue lisää