Blogi

  

 • Alkoholismi, häpeä ja läheiset

  Hesarin artikkelissa A-klinikkasäätiön johtavalla ylilääkäri Kaarlo Simojoella on painavaa sanottavaa päihderiippuvuudesta ja sen hoidosta (HS 31.3.2016). Simojoen mukaan paras sana kuvaamaan alkoholismia on häpeä. Niin minunkin mielestäni. Eivätkä häpeän tunteen kanssa ole tekemisissä vain alkoholistit vaan myös heidän läheisensä. 

  Häpeän tunne ei varsinaisesti perustu tekoihin vaan kokemukseen itsestä. Sitä voi kuvailla sanoilla riittämättömyyden tai huonommuuden kokemus.

  Läheisten häpeä nousee siitä ajatuksesta, että aine näyttää olevan alkoholistille tärkeämpi kuin ihminen. Siinä sitä tuntee olevansa riittämätön, kun kerta toisensa jälkeen alkoholisti valitsee seurakseen pullon ihmisen sijaan. Joskus myös epäonnistuneet yritykset auttaa tai edistää alkoholistin raitistumista saattavat johtaa häpeään. Häpeän merkkinä on usein oman sosiaalisen elämän kaventuminen.

  Alkoholistin läheinen tarvitsee apua siinä missä alkoholistikin. Hän tarvitsee viestiä siitä, että kysymys ei ole läheisen huonoudesta vaan riippuvuussairaudesta. Kokemustaan läheinen voi jakaa vertaisryhmässä (AlAnon) tai asiaa tuntevan ihmisen kanssa keskustellen.   

  Tagit: alkoholistin läheinen  häpeä  
    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi: