Blogi

  

 • Ei koskaan ei koskaan!

   

  ”Sinä et koskaan kuuntele!” ”Sinä olet aina töissä!”

  Tunne siitä, että juuri nyt ei ole kiinnostava ja tärkeä kumppanille, aiheuttaa luonnollisesti pettymyksen. Nykyhetken pettymyksen tunne lisääntyy, jos siihen liittyy samankaltaisia kokemuksisia menneisyydessä. Hyvin yleisesti nuo kokemukset ilmaistaan sanoin ei koskaan tai aina. Ne kertovat aidosti sen hetkisestä tunteesta, mutta harvoin kuitenkaan koko totuutta. Sanottuna ja kuultuna ne tuottavat silti toivottomuuden tunteen.

  Eräs kohtaamani ihminen sanoi kerran, että jos käyttää sanoja ei koskaan tai aina, siirtää menneisyyden pettymykset nyt-hetken kautta tulevaisuuteen. Ei koskaan tarkoittaa sananmukaisesti myös tulevaisuuden ennustetta. Jos puhutaan vaikkapa kuuntelemisesta, on aika toivotonta ajatella, ettei puoliso kuuntele koskaan tulevaisuudessa. Oli sitten mitä tahansa tärkeää kerrottavaa. Juuri siksi sen sanominen satuttaa sekä itseä että kohdetta.  

  Arjessa eteen tulee väistämättä tilanteita, jolloin omien ajatusten perille saaminen tuntuu vaikealta. On hyvä kertoa omasta tunnetilastaan kumppanilleen. Silloinkin, kun tunne on vaikkapa pettymys. Voi kuitenkin yrittää opetella ilmaisemaan ajatuksensa siten, että ne olisi mahdollista ottaa vastaan. Samalla se tarjoaisi myös muutoksen mahdollisuuden.  

  ”Tämä on minulle tärkeää. Minua harmittaa, kun tuntuu ettet kuuntele.” tai ”Minua harmittaa, kun olet niin paljon töissä. Voiko sille asialle tehdä mitään?” Esimerkiksi nämä lauseet voisivat rakentavalla tavalla tarjota kuulijalle mahdollisuuden tutkia omaa toimintaa jopa ilman syyllisyyttä ja häpeää. Silloin myös muutos tulisi mahdolliseksi.   

   

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi: